الگوی مصرف در اسلام و غرب محبوب

  • الگوی مصرف در اسلام و غرب
معرفي اجمالي :
کتاب الگوی مصرف در اسلام و غرب ؛ نویسنده مجید نوریان و ناشر آن مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما می باشد .
موضوعات :
مصرف - جنبه های مذهبی- اسلام - مصرف کنندگان- رفتار
ساختار :
کتاب در یک جلد تنظیم شده و مشتمل بر یک دیباچه و پیشگفتار که نویسنده توضیحات مختصری را بیان کرده است . و همچنین شامل بخش های ذیل می باشد و در آخر منابع کتاب ذکر گردیده است .
بخش اول: تبیین مفاهیم کلیدی؛
بخش دوم: مبانی فلسفی تنظیم الگوی مصرف در اسلام و غرب؛
بخش سوم: حدود و ویژگی های مصرف در اسلام؛
بخش چهارم: مصرف گرایی غربی و الگوی مصرف در ایران
گزارش محتوا :
مقدار مصرف در هر جامعه ای، تأثیر پذیرفته از جهان بینی و مکتب فکری آن جامعه است. همان گونه که امپریالیسم تبلیغی در پی یکپارچه سازی جوامع برای ترویج مصرف گرایی افراطی است، در مقابل، مکتب حیات بخش اسلام به دنبال دست یابی به اعتدال و اقتصاد است.
مفهوم مصرف در اسلام، با مفاهیم رایج آن متفاوت است؛ زیرا نگاه اسلام به مصرف نگاه ابزاری است. در اندیشه دینی، مصرف و استفاده از کالا و خدمات برای رشد و شکوفایی اخلاقی و رسیدن به قرب الهی و کمال انسانی معنا می یابد و الگوی مصرف نیز بر پایه مسئولیت و اعتدال پایه گذاری شده است.
بر اساس مبانی اعتقادی نظام اسلامی که با اندیشه لیبرالی تفاوت ماهوی دارد، در نوع مصرف نیز با نظام های مادی تفاوت ریشه ای وجود دارد. در اسلام دو عنصر حلیّت و طهارت از شرط های اساسی مصرفند و هرگز اجازه داده نمی شود که برای به دست آوردن کالا، حقی از کسی ضایع شود یا مصرفی در اشیای نجس و خبیث صورت پذیرد. در اسلام، اصولی چند همچون اعتدال، عدم اسراف و تبذیر، عدم اتراف و عدم اتلاف محدود کننده مقدار مصرف است.
متأسفانه با وجود تأکیدهای فراوانی که در آموزه های اسلامی در زمینه رعایت اعتدال در مصرف و پرهیز از اسراف و تبذیر شده است، در جامعه اسلامی ما، چه در سطح عمومی و مصارف خانوارها و چه در سطح دولتی و مصارف دستگاه ها و نهادهای دولتی. به این موضوع چنانکه شایسته است توجه نمی شود و از همین رو بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت اللّه خامنه ای _ دامت برکاته _ با روشن بینی خاص خود، سال 1388 را سال اصلاح الگوی مصرف» اعلام کردند و فرمودند:
«ما بایستی به سمت اصلاح الگوی مصرف حرکت کنیم. مسئولین کشور در درجه اول _ چه قوه مقننه، چه قوه مجریه و چه سایر مسئولین کشور؛ قضوه قضائیه و غیر آنها _ و اشخاص و شخصیت ها در رتبه های مختلف اجتماعی، و آحاد مردم ما از فقیر و غنی، بایستی به این اصل توجه کنند که باید الگوی مصرف را اصلاح کنند».
در این میان، رسانه دینی، برای تبیین الگوی مصرف اسلامی وظیفه ای سنگین دارد. بنابراین، نه تنها خود باید از مصرف زدگی رها شود، بلکه باید به عنوان یک رسانه تأثیرگذار، فرهنگ استفاده صحیح را بر اساس اعتدال برای همگان درونی سازد و مردم را از افراط و زیاده روی در مصرف دور دارد؛ زیرا کوچک ترین حرکت رسانه می تواند به نوعی در فرهنگ سازی نقش مستقیم یا غیر مستقیم داشته باشد.
بنابراین، باید در برنامه های تلویزیونی به ویژه برنامه کودک و نوجوان و سریال ها و برنامه های خانواده در زمینه کاهش مصرف و ترویج فرهنگ قناعت دقت کافی انجام شود، پژوهشگر ارجمند جناب آقای _مجید نوریان _کوشیده اند فرهنگ مصرف صحیح را از بعد نظری بررسی کنند و آن گاه با آسیب شناسی وضع موجود، فرهنگ اصیل اسلامی را یادآور گردند. امید است این پژوهش مورد استفاده برنامه سازان گران قدر صدا و سیما قرار گیرد.
منابع مقاله :
مقدمه و متن كتاب.
وضعيت کتاب :
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و منابع نوشته ها در پايان کتاب بيان شده است. در پایین هر صفحه پاورقى ها نیز آمده است.

الگوي مصرف در اسلام و غرب
مشخصات كتاب:
سرشناسه : نوريان، مجيد
عنوان و نام پديدآور : الگوي مصرف در اسلام و غرب/مجيد نوريان.
مشخصات نشر : قم: مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما، ۱۳۸۳.
مشخصات ظاهري : [۲] ، ۱۰۵ص.:جدول، نمودار.
فروست : مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما؛ ۸۳۶
شابك : ۷۰۰۰ ريال :964-8606-53-6
يادداشت : كتابنامه: ص. [۱۰۳] - ۱۰۵؛ همچنين به صورت زيرنويس.
موضوع : مصرف -- جنبه هاي مذهبي -- اسلام.
موضوع : مصرف كنندگان -- رفتار.
موضوع : مصرف.
شناسه افزوده : صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران. مركز پژوهشهاي اسلامي.
رده بندي كنگره : BP۲۵۰/ن۸۷الف۷
رده بندي ديويي : ۲۹۷/۶۳
شماره كتابشناسي ملي : ۱۰۳۹۳۵۴
ص:1

عناوين اصلي كتاب شامل:
ديباچه؛ پيش گفتار؛ بخش اول:تبيين مفاهيم كليدي؛ بخش دوم:مباني فلسفي تنظيم الگوي مصرف در اسلام و غرب؛ بخش سوم:حدود و ويژگي هاي مصرف در اسلام؛ بخش چهارم:مصرف گرايي غربي و الگويمصرف در ايران؛ بخش پنجم:همراه با برنامه سازان؛ كتاب نامه
Language
Type
دیجیتالی
Type of content
Total Volume
1
Digital number
13355
LCC
BP250/ن87الف7
DDC
297/63
National bibliography numbers
1039354
Cost View
رایگان
ISBN
9648606536
Year of publication
File Format APK New
File Format APK
File Format GHM
File Format JAR
File Format GHB
File Format EPUB
File Format PDF
File Format HTML
Book Version
1