المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي محبوب

  • المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي
المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي
اشارة:
سرشناسه : فيومي، احمد بن محمد، -770ق.
عنوان قراردادي : الوجيز في الفروع. شرح
عنوان و نام پديدآور : المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي / تاليف احمد بن محمد بن علي المقري الفيومي
مشخصات نشر : قاهره : دار المعارف (الطبعة الثانية)٬ 1397ق.= 1977م.= 1356.
مشخصات ظاهري : 2ج در يك مجلد (16٬712ص).
يادداشت : عربي.
يادداشت : كتاب حاضر توضيح لغات مشكل كتاب "فتح العزيز علي كتاب الوجيز" اثر رافعي قزويني است كه آن خود نيز شرحي است بركتاب "الوجيز في الفروع" اثر امام محمد غزالي.
عنوان ديگر : الوجيز في الفروع.
عنوان ديگر : فتح العزيز في شرح الوجيز.
موضوع : زبان عربي -- واژه نامه ها -- متون قديمي تا قرن 14
شناسه افزوده : غزالي، محمدبن محمد، 505 - 450ق. الوجيز في الفروع
شناسه افزوده : رافعي قزويني، عبدالكريم بن محمد، - 623ق. فتح العزيز في شرح الوجيز
توضيح : «المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي» اثر احمد بن محمد بن علي الفيومي، از كتب لغت كه يك فرهنگ عربي به عربي به شمار مي رود و مولف به صورت گزينشي در انتخاب واژگان عمل كرده است.وي در اين اثر، كلمات غريب شرح الوجيز (شرح الوجيز در فروعات فقه مذهب شافعي اثر غزالي است) را جمع آوري كرده و تعدادي از لغات و الفاظ مشتبهه به آن اضافه كرده است. مولف در اين كار از هفتاد كتاب كمك گرفته است و در سال 734 ق آن را به اتمام رسانده است.
مولف در مقدمه كتاب بعد از حمد و ثناء خداوند و پيغمبرش صلي الله عليه و آله به انگيزه تاليف خود پرداخته در ادامه روش تاليف خود را با مثالهايي بيان كرده است. سپس وارد متن كتاب مي شود كه با حرف الف شروع كرده است و هر حرف را با نام كتاب ذكر كرده است و به تعداد حروف عربي كه 28 حرف مي باشد كتاب ذكر كرده است. لازم به ذكر است كه قبل از ذكر حرف آخر يعني حرف ياء بابي به نام «باب لا» ذكر كره كه در آن معاني مختلف آن پرداخته است. سپس به «باب ياء» پرداخته و در پايان خاتمه اي نسبتا طولاني ذكر كرده كه در آن به برخي از قواعد زبان عربي پرداخته است كه دلالت بر دقت مولف مي كند. مولف در خاتمه كتاب براي تاليف كتابش بيش از 70 عنوان كتاب را مورد استفاده قرار داده است را متذكر مي شود.
ص: 1
هذا الكتاب ...:
مقدمة التحقيق؛ مقدّمة المصنف؛ الجزء الأول؛ الجزء الثاني